Jom Kita Kongsi Ilmu :)

Friday, August 26, 2011

Atuk Kata !



Bismillahirrahmanirrahim........


ORANG KATA....... Enjoy sementara muda, hidup masih panjang lagi, dah tua nanti taubatlah...
ATUK KATA....... Orang muda hidup memang baru bermula, tapi belum tentu masih panjang lagi...entah esok lusa Izrail datang menjemput...
AKU RASA...... Betul tu...





ORANG KATA..... Exams tu susah, kena constant study, wat papers work...etc...etc...
ATUK KATA...... Exams tu senang aje, dah ada tarikh untuk diuji, dah ada jadual untuk diikut, kalau ajal....entah bila siapapun tak tahu, banyak pula tu peringkat ujiannya,Munkar Nankir, Neraca Mizan, tayangan slide...
AKU RASA..... Meamng betul...



ORANG KATA...... Have fun on your birthday. Panggil kekawan and sedara mara..berpartylah sepanjang malam, make it a memorable one!!
ATUK KATA...... Setiap hari jadi, kita semakin hampir, hampir setahun dengan kematian.. setahun lagi diberi peluang untuk beramal,bertaubat...
AKU RASA...... Benar...



ORANG KATA...... Kerja mesti sungguh-sngguh..beli rumah besar, kereta mewah, makan lazat-lazat...baru puas hati!!
ATUK KATA...... Ye ker puas hati?? Dah cukup ibadah nak tempah kubur luas-luas? Dah siap kenderaan meluncur Siratul Mustaqim? Dah cukup zikir santapan rohani? Dah cukup amal nak 'book' tempat Al-Firdaus??
AKU RASA..... Betul tu....



ORANG KATA...... Successful people have a good time management, ada bisnes di KL, NewYork, Tokyo....dll.. masih sempat berkempen untuk pilihanraya, masih sempat melepas lelah di tempat-tempat hiburan..baru orang boleh respect!!
ATUK KATA....... Setiap manusia hanya dapat 24 jam dalam sehari, tapi.....ada masa ke untuk sujud di sejadah 5 kali sehari semalam? Ada masa ke nak selak Al-Quran sekali sehari? Ada masa ke nak jenguk ibu ayah di kampung, sekali dalam seminggu, atau sebulan atau setahun?
AKU RASA.....Errr...betul jugak tu....


Wallahu a'lam....
Reactions:

0 Pandangan yang Bernas !!: