Jom Kita Kongsi Ilmu :)

Wednesday, September 21, 2011

MALAIKAT TIDAK MENCATAT JIKA KITA BERNIAT UNTUK MEMBUAT DOSAHadis Abu Hurairah r.a, katanya:

Rasulullah s.a.w bersabda: Allah s.w.t berfirman kepada Malaikat pencatat amalan:

"Apabila hambaKu berniat ingin melakukan kejahatan, maka jangan lagi kamu menulisnya sebagai amalan kejahatan. Apabila dia melakukannya barulah kamu menulisnya sebagai satu amalan kejahatan. Jika hambaKu berniat ingin melakukan kebaikan, tetapi dia tidak lagi melakukannya, maka catatkanlah sebagai satu amalan kebaikan. Jika dia melakukannya maka catatkanlah kebaikan itu sepuluh kali ganda".Hadis Ibnu Abbas r.a:

Diriwayatkan daripada Rasulullah s.a.w tentang hadis Qudsi yang baginda riwayat daripada Allah s.w.t di mana Allah telah berfirman:

"Sesungguhnya Allah mencatat kebaikan-kebaikan dan kejahatan-kejahatan".

Kemudian baginda menerangkan hal itu:

"Sesiapa berniat ingin melakukan kebaikan, tetapi tidak lagi melakukannya, maka Allah mencatatkan niat itu sebagai kebaikan yang sempurna di sisi-Nya. Jika seseorang itu berniat ingin melakukan kebaikan lalu dia melakukannya, maka Allah mencatatkan di sisi-Nya sepuluh kebaikan hingga sampai tujuh ratus kali ganda seterusnya hingga kepada gandaan yang sebanyak-banyaknya. Jika seseorang berniat ingin melakukan kejahatan tetapi tidak melakukannya, maka Allah mencatatkannya sebagai satu kebaikan yang sempurna di sisi-Nya. Jika dia berniat untuk melakukan kejahatan lalu melakukannya maka Allah mencatatnya sebagai satu amalan kejahatan sahaja".
Reactions:

0 Pandangan yang Bernas !!: